Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Dossier Fonteinkruid | De oplossing: "Stop met vissen naar de brasem!"

3 augustus 2018, 10.00 uur · Aangepast 6 augustus 2018, 14.20 uur

De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. De brasem zorgt ervoor dat het fonteinkruid niet kan wortelen.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren zomer op zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Er moet iets gebeuren, daar is iedereen het wel over eens. Maar een oplossing is niet zo simpel. Er wordt elke jaar gemaaid. En elk jaar komt er weer meer Fonteinkruid voor terug. Gaat deze spiraal ooit doorbroken worden, is er nog hoop voor de watersport? Volgens ecoloog Marco Kraal is de oplossing heel simpel: de Brasem moet weer terug in het water.

Verstoord evenwicht
"Dezelfde palingvissers die zomers helpen met maaien, vissen in de winter alle brasem uit het water", stelt Marco Kraal. Volgens hem heeft het Fonteinkruid zich zo kunnen uitbreiden omdat de brasem niet meer op de bodem woelt. Als er meer brasem komt wordt het ecologisch evenwicht weer hersteld en zal het Fonteinkruid vanzelf minder worden.

NH Nieuws publiceert tien dagen lang dagelijks een reportage over alle facetten van het fonteinkruid. Niet alleen gaan we dieper in op alle gevolgen van het probleem, ook de oorzaken en mogelijke oplossingen komen aan bod.

Kijk hier naar aflevering 1: De KNRM
Kijk hier naar aflevering 2: De Zeilers
Kijk hier naar aflevering 3: De Zwemmers
Kijk hier naar aflevering 4: De Windsurfers
Kijk hier naar aflevering 5: De Opruimers
Kijk hier naar aflevering 6: De Jachthavens

De dronebeelden in de intro zijn gemaakt door Skillshot Aerial Cinematography.