Noord-Holland

Proef met geurpalen langs spoor succesvol: minder aanrijdingen met herten

2 augustus 2018, 11.33 uur · Aangepast 2 augustus 2018, 12.07 uur · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

Spoorbeheerder ProRail heeft op zeven locaties in Nederland bij wijze van proef geurpalen langs het spoor geplaatst die een - voor dieren - onaangename geur verspreiden. De stank moet ervoor zorgen dat de dieren wegblijven van het spoor.

Of de palen ook langs het spoor tussen Haarlem en Zandvoort staan, is niet bekend. ProRail wil er niets over zeggen, omdat dat "de proef kan verstoren". De spoorbeheerder wil alleen laten weten dat er een geurbarrière langs het spoor bij Lochem (Gelderland) is geplaatst. 

Lees ook: Vrees wordt werkelijkheid: damhert aangereden door trein

Die geurbarrière werd al begin 2017 ingericht. Aan weerszijden van het spoor staan over een lengte van 750 meter houten paaltjes met daar bovenop een dot biologisch purschuim. Het schuim is ingespoten met een geurmiddel dat dieren wegjaagt. Om de zoveel tijd wordt dat herhaald.

En de eerste resultaten zijn bemoedigend. "Ja, het aantal aanrijdingen tussen dieren en treinen is er nu nihil", zegt een woordvoerder van ProRail. Minder aanrijdingen betekent minder dode dieren en minder vertraging.

Hangjongeren
Vorig jaar liepen in heel Nederland 4.861 treinen vertraging op door 1.895 aanrijdingen en andere incidenten met dieren. Herten en reeën hebben de neiging zich als hangjongeren te gedragen en langs het spoor te blijven grazen.

Lees ook: VIDEO: 'Hertenfluisteraar' Zandvoort waarschuwt NS voor herten op het spoor

"Treinen zijn steeds stiller. De dieren horen ze niet meer aankomen, maar als ze eenmaal passeren schrikt het wild toch en springt het over het spoor met alle gevolgen van dien", legt de woordvoerder uit.

In het najaar verwacht ProRail te kunnen besluiten of de proef wordt omgezet in een definitieve maatregel.

Whatsapp