Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Voor Zaandam bestemde 'drugsvis' gedoneerd aan dierentuinen

1 augustus 2018, 16.35 uur · Aangepast 1 augustus 2018, 18.01 uur
Door: · Foto: OM Landelijk Parket

Duizenden kilo's heek, die als dekmantel dienden voor een enorme lading cocaïne, worden gedoneerd aan verschillende Nederlandse dierenparken en aquaria, als voedsel voor dolfijnen, zeehonden en pinguïns. De drugs waren bestemd voor een bedrijf in Zaandam, waar een arrestatieteam vorige week binnenviel.

Bij die inval werden zes mannen opgepakt. Het OM vermoedt dat zij de drugs kwamen ophalen. Wat zij op dat moment niet wisten, was dat de 1.250 kilo coke met een straatwaarde van 22 miljoen al vernietigd was. 

Lees ook: Onderschepte partij cocaïne was bestemd voor bedrijf in Zaandam: zes mannen opgepakt bij inval

De coke werd al op 6 juli ontdekt in de Rotterdamse haven tussen een lading vis uit Ecuador. De drugs werden gelijk vernietigd, maar de vis kwam in een door de politie gehuurde vriescel terecht. Het gaat in totaal om 33 pallets met elk 750 kilo heek.

Overigens hoeven de parken niet bang te zijn dat hun pinguïns of dolfijnen per ongeluk verslaafd raken aan cocaïne. De vis uit de container waar ook de drugs in verstopt zaten, is allemaal vernietigd. Welke parken de vis ontvangen is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de enorme lading heek niet in Noord-Holland terechtkomt.