Ga naar Content
Haarlem

Grote Sluis Spaarndam dicht door droogte: pleziervaart de dupe

1 augustus 2018, 15.06 uur
Door: · Foto: Hoogheemraadschap Rijnland

Het hoogheemraadschap van Rijnland sluit vanaf vrijdag de Grote Sluis in Spaarndam voor alle recreatievaart. Dat doen ze als gevolg van de aanhoudende droogte en de effecten op het watersysteem, zo laat het hoogheemraadschap weten in een persbericht.

Mensen die met hun bootje de sluis willen passeren kunnen tot uiterlijk morgenavond bij de sluis terecht, daarna moeten ze een alternatief zoeken.

Lees ook: Kolksluis Spaarndam vanaf zaterdag dicht om verzilting te voorkomen

Locodijkgraaf Jeroen Haan had het besluit liever niet genomen, maar zegt niet anders te kunnen. "Iedere keer dat de sluisdeuren nu opengaan, stroomt er water binnen met een steeds hoger zoutgehalte. Dit kan zo niet langer doorgaan. De natuur en landbouw lopen schade op. Het zoete water dat er nog is, willen we vasthouden en in het hele gebied doorspoelen."

Dankzij de maatregel worden natuurgebieden en agrarische gebieden zoveel mogelijk ontzien. Voorlopig geldt de sluiting alleen voor de pleziervaart. De beroepsvaart mag nog wel door de sluis. Enkele keren per dag gaat de sluis kort open.

Sluipverkeer
Mensen die denken slim te zijn en even snel mee te varen als de beroepsvaart erdoor mag, komen bedrogen uit. "We gaan sluipverkeer van recreatievaart niet toestaan, want dan krijgen we alsnog veel zout water binnen. Dat willen de dus echt niet", waarschuwt Haan.