Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Natuurbegraafplaats Geestmerloo komt er: "Dit gaan we zeker vieren"

1 augustus 2018, 15.01 uur · Aangepast 1 augustus 2018, 15.52 uur · Foto: Limes Landschapsadvies

Er komt definitief een natuurbegraafplaats bij recreatiegebied Geestmerambacht. De Raad van State heeft de tegenstanders van de komst van natuurpark Geestmerloo in Koedijk, in het ongelijk gesteld. De eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland is straks dus een feit.

De Raad van State vindt dat de gemeente Alkmaar terecht een vergunning heeft verleend aan Dunweg Uitvaartzorg om Natuurpark en Natuurbegraafplaats Geestmerloo aan te leggen. Op de begraafplaats is straks plek voor zeker 5.000 graven en rond de 1.600 urnen.

Lees ook: Terugblik Hete Hangijzers: Langedijkers moeten vrezen voor begraafplaats

De aanleg van het natuurpark aan de Nauertogt in Koedijk kost 3,3 miljoen euro en wordt in totaal 24 hectare groot. Het omvat een begraafplaats (11 hectare) en een speel-, wandel- en natuurgebied (13 hectare).

'Gevaarlijk voor gezondheid'
Omwonenden vrezen gevaar voor hun gezondheid en betwijfelen of het plan financieel wel haalbaar is. Ook zou het plan in strijd zijn met de regels van de provincie en is er geen behoefte aan de begraafplaats. In juli vorig jaar trokken ze al aan het kortste eind bij de bestuursrechter. Nu dus ook bij de hoogste rechter.

Lees ook: Eerste stap gezet voor natuurbegraafplaats Geestmerambacht

Alexander van der Pijl, eigenaar van Dunweg Uitvaartzorg, spreekt van een heuglijke dag. "We gaan dit zeker vieren. Al zes jaar zijn we hier mee bezig. Al die rechtszaken en advocaatkosten, ik noem liever niet een bedrag."

Wanneer de eerste bouwactiviteiten plaatsvinden, weet hij niet precies. "Alle plannen liggen klaar, dus ik denk dat we medio september weten hoe het verder gaat. Het project moet aanbesteed worden, dus dat kost ook tijd. Mogelijk dat we begraafplaats in gedeeltes kunnen opleveren, zodat we eerder aan de wens om hier begraven te worden kunnen voldoen."