Schiphol

Rechter beslist: beveiligers Schiphol mogen maximaal vijftien minuten staken

1 augustus 2018, 13.49 uur · Aangepast 1 augustus 2018, 14.27 uur · Foto: Schiphol nieuwsbank

Whatsapp

De vakbonden FNV en CNV mogen de lopende acties van beveiligers op Schiphol tot en met 2 september niet opvoeren van vijftien minuten naar langer. Dat heeft de voorzieningenrechter in Haarlem zojuist bepaald in een kort geding dat de luchthaven Schiphol had aangespannen.

Lees ook: Schiphol stapt naar rechter voor verbod op werkonderbrekingen beveiligers

Het verbod geldt voor werkonderbrekingen van meer dan vijftien minuten per keer en voor meer dan vijf werkonderbrekingen per etmaal.

Schiphol stapte naar de rechter met de eis werkonderbrekingen van beveiligers te verbieden tot 30 september. In deze drukke zomerperiode zouden de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde acties namelijk verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor vluchten en passagiers. De rechter ging niet mee in de eis van Schiphol. Een motivering van de uitspraak is nog niet bekend.

Afspraken
De afgelopen tien dagen legden beveiligers al herhaaldelijk het werk neer. Daarover had de luchthaven speciaal afspraken gemaakt met de bonden. Zo mochten de werkonderbrekingen niet langer dan tien minuten duren. Ook zouden er geen acties plaatsvinden tijdens de drukste vertrekuren.

Lees ook: Beveiligers Schiphol leggen werk neer, lange rijen verwacht

De bonden kondigden daarna acties aan van vijftien en twintig minuten. Ook verhoogden zij de frequentie van drie naar vijf acties per dag. Schiphol vindt dit onacceptabel vanwege de veiligheidsrisico’s.

Meer loon
Aanleiding van de werkonderbrekingen zijn de stukgelopen onderhandelingen over zowel de cao particuliere beveiliging als de cao voor G4S Aviation Security. Het gaat FNV en CNV niet alleen om meer loon voor de beveiligers, maar ook om verlaging van de werkdruk.

De cao particuliere beveiliging geldt voor circa 31.000 beveiligers, onder wie de Schipholbeveiligers die werken bij Securitas T&A, Procheck International en I-Sec. Onder de cao voor G4S Aviation Security vallen ongeveer 1200 beveiligers.

Whatsapp