Ga naar Content
Alkmaar

Meerdere kadavers opgehangen aan een boom in bos Bergen

31 juli 2018, 16.41 uur · Aangepast 31 juli 2018, 20.00 uur
Door: · Foto: Habrofotografie / Hans Brouwers

Een opvallend tafereel in het duingebied bij Bergen dit weekend. In een boom hingen meerdere kadavers, dit was niet het werk van een dierenbeul maar van natuurbeheerder PWN. De dode vogels hingen aan een boom om de aandacht te trekken van een boommarter.

De vogels zijn aangereden wild, beschikbaar gesteld door de dierenambulance. Ze zijn in de boom gehangen door een boswachter van PWN, met het doel een boommarter te lokken die eerder door hen was uitgezet in het gebied. "We doen dit bijna nooit. Normaal hangen we geen dode dieren op," aldus Bob Kiel van PWN. 

De drie-en-een-halve maand oude boommarter was eerder opgevangen en een tijdje verzorgd door de natuurbeheerder. Na de uitzetting willen ze hem nog een tijdje kunnen observeren. Daarom is besloten de dode vogels op te hangen om het beestje te lokken naar de plek. Een camera die op de boom gericht stond moest de marter in beeld brengen. 

Resultaat
De actie heeft helaas niet gewerkt, want de boommarter is niet meer gezien. "Een oorzaak hiervan zou de paartijd kunnen zijn, want dan zijn boommarters nogal heftig tegen elkaar," vertelt Kiel. De opgehangen vogels zijn inmiddels weggehaald en begraven. 

Boommarters zijn erg zeldzaam in het Noordhollandse Duinreservaat: er leven ongeveer 100 exemplaren in het gebied.