Gooi

NL
V

Vrienden houden dorp levend met restaurant: "Het moet geen slaapdorp worden"

31 juli 2018, 16.31 uur · Aangepast 31 juli 2018, 16.52 uur

Vrienden Gé, Wim en Eric hebben een leegstaand restaurant gekocht midden in Ankeveen. Hun persoonlijke missie: het dorp levendig en aantrekkelijk houden. "Je wil er met plezier wonen en dat Ankeveen op de kaart blijft."

Er heerst een vredige rust in Ankeveen. Af en toe rijdt er een auto door het dorp, maar verder is het er overdag vrij leeg. Voorzieningen zijn er nauwelijks meer, alleen nog een kapper en een weekmarkt. Vrienden Gé Leurs, Wim Reijmerink en Eric Torsing zijn bang dat het dorp verandert in een slaapdorp, en daar proberen ze zelf een stokje voor te steken.

Het verhaal van de vrienden gaat al een paar jaar terug. Toen hebben ze restaurant 'Pan en Koek' op poten gezet. Daarna stortten ze zich op de hervormde kerk die dichtging. Ze hebben het omgetoverd tot een theater en nu is het tijd voor hun derde project: een restaurant, in een pand dat al vier jaar leegstaat.

Zonde
"We vonden het zo zonde: weer een gat in het dorp. Maar we wisten ook dat als we niets zouden doen, we het kwijt zouden raken", vertelt Gé Leurs. En dus besloten ze het heft in eigen handen te nemen en het restaurant te kopen.

"Met de bedoeling dat we met het hele dorp de schouders eronder zetten en daar een nieuw restaurant neerzetten." Iedereen kan een beetje eigenaar worden van het restaurant door een certificaat te kopen. Zo bekostigen de inwoners zelf de koop en de verbouwing.

Nieuw leven
Het is echt een restaurant vóór en dóór het dorp. Iedereen die meehelpt met de verbouwing komt namelijk uit het dorp. "Het is echt leuk om met z'n allen een leegstaand pand weer nieuw leven in te blazen, ook voor het dorp natuurlijk", vertelt meubelmaker Jeroen Leurs.

Ook de jonge ondernemers, Thom Klarenbeek en Mitch van Egmond, die de zaak gaan runnen, komen uit het dorp. "Het is echt een droom die uitkomt en dat al op m'n 24ste", aldus Thom.

De hele zomer wordt er nog volop verbouwd en dan hopen ze het restaurant met de naam 1244 halverwege september te openen. 

NH Nieuws / Carlijn Kolk