Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Burgemeester geschokt over zinloos geweld op Santpoortse feestweek

31 juli 2018, 16.04 uur · Aangepast 1 augustus 2018, 17.13 uur

De Velsense burgemeester Frank Dales is geschokt over het zinloze geweld waarmee de Santpoortse feestweek in drie dagen al tweemaal is geconfronteerd. Dat laat hij weten in een persbericht van de gemeente.

Dales reageert naar aanleiding van twee incidenten. Afgelopen weekend, bij de start van het dorpsfeest, werden een man (23) en een vrouw (18) mishandeld. Ook moesten maar liefst negentien mensen mee naar het politiebureau na het drinken van te veel alcohol

Vannacht kwam hier nog eens een zware mishandeling bij. Na afloop van het dorpsfeest werd een 21-jarige man afgetuigd in een fietstunneltje. Hij is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

"Ik ben geschokt door dit zinloze geweld na zo’n prachtig evenement en geliefd feest in het dorp", laat Dales weten. "Het dorpsfeest draagt traditiegetrouw bij aan contact en verbinding
met elkaar in een ontspannen sfeer. Dat willen we graag zo houden."

Oproep: let op elkaar
Volgens de burgemeester doen de betrokken partijen er samen alles aan om het feest in goede banen te leiden. "Ook bezoekers van het dorpsfeest kunnen iets doen, daarom de volgende oproep: let op elkaar, drink met mate, en meld het aan de beveiliging of de politie als je ziet dat er mogelijk vervelende dingen gaan gebeuren." 

Geen extra maatregelen
De gemeente ziet vooralsnog geen aanleiding voor extra maatregelen 'bovenop de intensieve aanpak en samenwerking die er momenteel al is met betrokken partijen'. "Zo worden raddraaiers in beeld gebracht en verwijderd van het feestterrein, eventueel met een verbod om de rest van de week het feest te bezoeken. Soms krijgt men ook een verbod om volgend jaar het feest te bezoeken."

Geweld niet op zichzelf
Het geweld van de afgelopen dagen bij de Santpoortse feestweek staat niet op zichzelf. Al jarenlang wordt het festijn - dat feestgangers uit de hele regio trekt - overschaduwd door geweld en ongeregeldheden.

Zo keerde drie jaar geleden een groep van zo'n driehonderd man zich tegen de politie. De avond eindigde in hevige rellen tussen feestgangers en de oproerpolitie van de mobiele eenheid. Drie agenten werden mishandeld, van wie één aangifte deed van poging van doodslag. 

Het jaar erop ging opnieuw mis. Toen een hond meerdere mensen aanviel, besloot een agent de viervoeter dood te schieten. Vorig jaar verliep relatief rustig, ondanks de arrestatie van een man die met een bijl achter zijn rug liep.

'Santpoortse Steekweek'
In de jaren '80 kreeg de feestweek de bijnaam 'Santpoortse Steekweek', toen een feestganger werd doodgestoken. De naam achtervolgt sindsdien de Santpoorste feestweek, dat de naam zelfs hierom officieel wijzigde in Dorpsfeest Santpoort. (bron)

Na de rellen van 2015 ging de gemeente over tot maatregelen. Er kwam meer beveiliging en agressieve feestgangers kunnen sindsdien een gebiedsverbod krijgen. 

Schril contrast
De nachtelijke ongeregeldheden staan overigens in schril contrast met de feestelijkheden overdag. Dan trekken duizenden Santpoorters naar de Hoofdstraat in het dorp voor populaire activiteiten als het ringsteken, de rijtuigenparade en de kortebaandraverij. Niet allen hierom trok het feest dan ook al 10.000 bezoekers in het eerste weekend. Aanstaande zaterdag wordt de feestweek afgesloten met vuurwerk.

Inter Visual Studio