Metropool

Slimme verkeerslichten voor betere doorstroming N201

30 juli 2018, 12.09 uur · Aangepast 15 oktober 2018, 10.52 uur

HAARLEM - Op de N201 tussen Uithoorn en Vreeland worden in september intelligente verkeerslichten geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat daarmee de doorstroming tot 25 procent verbetert.

Slimme verkeerslichten herkennen aankomend verkeer via apps en navigatiesystemen en kunnen daarmee inspelen op de actuele verkeersdrukte. Bij grotere drukte uit één bepaalde richting zal het verkeerslicht daarvoor langer op groen staan. 

Simulatietesten
Uit simulatietesten voor de N201 tussen Uithoorn en Vreeland blijkt dat de wachttijd in de ochtendspits 15 procent verminderd. Uitgaande van de huidige verkeersdrukte kan dat voordeel tijdens de avondspits zelfs oplopen tot 25 procent.

Het voordeel ontstaat vooral doordat de verkeerslichten op de betreffende kruisingen beter op elkaar afgestemd worden. Auto's kunnen daardoor vaker doorrijden en hoeven niet meer te stoppen bij de verschillende kruisingen. 

Lees ook: Proef-met-slimme-verkeerslichten-in-Hoofddorp-voor-betere-doorstroming

Eerste resultaten
“Ik ben blij met de eerste resultaten”, aldus Dennis Straat, gedeputeerde mobiliteit bij de provincie Utrecht. “Die maken aannemelijk dat intelligente verkeerslichten de doorstroming op de drukke N201 gewoonweg verbeteren en zorgen voor minder vervuiling en geluidsoverlast. Deze voordelen moeten we snel in de praktijk gaan behalen.”