Start van hoofdcontent

LOOSDRECHT

nl

Straatracers Loosdrecht willen nieuw onderzoek naar alertheid doodgereden Fleur

26 juli 2018, 20.36 uur · Aangepast 26 juli 2018, 20.46 uur · Foto: Wessel Kok

Reed de 19-jarige Fleur Balkestein zonder te kijken de weg op? Of had ze misschien alcohol gedronken voordat ze werd doodgereden? De advocaat van veroordeelde straatracers Walter en Casper van W. wil dat onderzocht wordt hoe alert de in Loosdrecht doodgereden Fleur vlak voor het ongeluk was.

Dat bleek vandaag tijdens de eerste zittingsdag van het hoger beroep. Vader Walter en zoon Casper reden in maart 2016 met hoge snelheid over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Walter van W. had te veel gedronken. Hij reed met zo'n 167 kilometer per uur in zijn Porsche de auto van de 19-jarige Fleur vol in de flank. Ze raakte zwaargewond en overleed twee weken later.

Lees ook: OM gaat in hoger beroep tegen straffen in zaak doodgereden Fleur

Walter van W. kreeg vier jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar. Zijn zoon Casper van W. kreeg een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar.

De advocaat van de verdachten wil nu dat er onderzoek wordt gedaan naar het rijgedrag van Fleur. "Ik heb gemotiveerd betoogd dat het aannemelijk is dat Fleur - vlak voordat Walter de plaats van het ongeval was genaderd -  plotseling de weg is opgedraaid. En dat het ongeluk dus ook had plaatsgevonden als hij de maximumsnelheid had gereden", zegt advocaat Hogewind tijdens de rechtszaak. "Daarnaast ben ik van mening dat eventuele medeschuld van Fleur aan het ongeluk bij een bewezen verklaring van invloed zou kunnen zijn op de strafmaat."

Getuigenverklaringen 
Ook wil hij dat getuigenverklaringen opnieuw worden onderzocht, want ze kloppen niet. Hij zegt dat getuigen op plekken stonden waar ze de auto's van Walter en Casper helemaal niet konden zien. De verdachten verklaarden tijdens de strafzaak al dat alle vijftien getuigen liegen. "Het zijn allemaal vrienden van elkaar", zeiden ze toen.

Lees ook: Verdachten van doodrijden Fleur voor de rechter: "Alle getuigen liegen"

De rechter beslist over twee weken of deze extra onderzoeken worden uitgevoerd.