Ga naar Content

Geïmproviseerde airco en donkere kamers: met deze tips blijft je huis koel

Bijna niemand ontkomt nog aan de hitte. Om het in ieder geval in huis een beetje verdraagzaam te maken, heeft NH Nieuws de volgende tips verzameld zodat jij koel de hittegolf doorkomt.

  • Laat het huis doortochten voordat het buiten warm wordt
    Dit kun je het best doen zodra je - vroeg in de ochtend - bent opgestaan. Laat alle ramen en deuren ongeveer een uur lang open. Hiermee zorg je ervoor dat er een tijdje koele lucht door je huis stroomt.

  • Sluit alle ramen en gordijnen
    Het klinkt misschien gek om op dagen van extreme hitte de boel op slot te gooien, maar nadat je je huis hebt laten doortochten, kun je het best alle ramen en gordijnen sluiten. Hiermee voorkom je dat er toch weer warmte je huis binnenkomt.

  • Maak een airco met flesjes bevroren water
    Geen airco? Geen probleem. Je kunt zelf een geïmproviseerde airco maken door simpelweg flesjes met bevroren water voor een ventilator te plaatsen of te hangen. Vergeet niet de ventilator vervolgens aan te zetten.

  • Gebruik geen warmte-opwekkende apparaten
    Als je je huis koel wilt houden, kun je apparaten zoals een stofzuiger, waterkoker of föhn tijdens een hittegolf beter niet gebruiken. Dit soort elektronica geven veel warmte af en zorgen ervoor dat de temperaturen in je huis oplopen.

  • Kook niet binnen
    Op een snikhete dag thuis een pizza bakken is niet ideaal. Een oven op 200 graden of een pannetje op het vuur genereert veel warmte. Je kunt er beter voor kiezen om buiten te gaan barbecueën of een koude maaltijd, zoals een salade, te eten.
  • Lees ook: Het is zover! Hittegolf in Noord-Holland

    Foto: Shutterstock