Whatsapp

Noord-Holland

Boeren gedupeerd door aanhoudende droogte: "Probleem wordt elke dag groter"

25 juli 2018, 18.12 uur

STOMPETOREN De aanhoudende droogte brengt boeren in de hele provincie in de problemen. Een van hen is de Stompetorense boer Ruud Govers, die nu al zijn wintervoorraad voer moet aanspreken om zijn vee te kunnen blijven voorzien van voldoende eten.

"Het is nu echt heel serieus", klinkt Ruud Govers ernstig. "De kalveren zijn drie weken terug naar buiten gegaan op een perceel van ruim twee hectare. Daar kunnen ze normaal ruim een maand op lopen, maar dat was na tien dagen al kaal. Ze staan nu aan het hooi dat voor de winter bestemd was."

De droogte zorgt volgens hem voor een sneeuwbaleffect. "Het probleem wordt eigenlijk, elke dag dat het droog blijft, een stukje groter", vertelt Govers.

Inmiddels heeft hij dus al zijn wintervoorraad aangesproken, kan hij geen grasmaaien en moeten zijn koeien gedwongen binnenstaan. Hij loopt inmiddels flink achter op zijn normale schema. Daarom weegt hij elke dag beslissingen af. "Ik kon vorige week nog een wagen hooi kopen en heb toen nog nee gezegd", schetst hij. "Maar het kan best zijn dat ik vanmiddag naar die man toe rijd en zeg 'breng hem maar'. Om er zeker van te zijn dat ik wat meer voer heb voor de winter."

Regen
Govers hoopt dan ook dat er regen gaat vallen. "Eén bui is alleen niet genoeg. Het moet gewoon een week lang regenen. Dan is de bodem weer verzadigd en dan gaat het gras weer groeien."

NH/Jimmy Miltenburg
Whatsapp