Amsterdam

Meeste arme gezinnen wonen in Amsterdam, Zandvoort en Texel

26 juli 2018, 06.54 uur

Shutterstock
Shutterstock

ZANDVOORT - In de gemeente Zandvoort en Texel leven, na Amsterdam, de meeste Noord-Hollanders die net boven de armoedegrens moeten rondkomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er blijft voor gezinnen die net boven de armoedegrens leven vaak weinig geld over voor vakanties, nieuwe kleding of andere, onvoorziene, uitgaven. In de hele provincie ligt het aantal mensen per gemeente die weinig geld te spenderen hebben onder de tien procent. Alleen in Zandvoort (10,1), Texel (10) en Amsterdam (10,3) is dit hoger. 

Het CBS bekeek hoeveel mensen eind 2014 nét meer verdienden dan wat nodig is om te leven. Dat is maximaal tien procent meer dan de zogeheten lage-inkomensgrens: 1.112 euro per maand voor alleenstaanden of 2.112 euro voor een gezin met twee kinderen. 

In heel Nederland gezien verdienen een op de elf huishoudens maar nét iets meer dan wat nodig is om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Met name in gemeenten in het noorden van het land is deze groep relatief groot.