Ga naar Content

Honderden kilo's harddrugs gevonden tussen bananen bij bedrijf Uitgeest

Bij een groothandel in Uitgeest heeft de politie 700 kilo harddrugs tussen een lading bananen aangetroffen.

De drugs zaten verstopt in plastic zakken. Volgens de politie zou het gaan om cocaïne. De vondst werd gedaan door medewerkers van het bedrijf Van der Lem. De politie heeft een onderzoek ingesteld om te achterhalen waar de drugs vandaan komen. Op foto's is te zien dat er zwaarbewapende agenten voor het bedrijf staan.

Lees ook: Doos met cocaïne aan voedselbank gedoneerd

De eigenaar, Marcel van der Lem, heeft tegen NH Nieuws gezegd dat hij is geschrokken door de vondst. Verder wilde hij er niets over kwijt. De gevonden zakken worden vandaag nog vernietigd.

Zaandam 
Het is de tweede keer deze maand dat er een grote lading drugs met een bestemming in Noord-Holland wordt onderschept. Afgelopen vrijdag werden er in Zaandamse wijk Poelenburg zes mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van 1.125 kilo cocaïne met een waarde van 22 miljoen euro. 

Lees ook: Onderschepte partij cocaïne was bestemd voor bedrijf in Zaandam: zes mannen opgepakt bij inval

Die drugs zaten verstopt tussen bevroren vis die per containerschip vanuit Ecuador naar Nederland was gekomen. Nadat justitie was getipt over het drugstransport werd de zeecontainer bij aankomst in de Rotterdamse haven binnenstebuiten gekeerd. Daarbij werd de 1.125 kilo cocaïne aangetroffen. Onmiddellijk na de vondst werden de drugs vernietigd. 

Om het netwerk rond dat transport in beeld te krijgen werd de lading bevroren vis doorgestuurd naar de eindbestemming. Die eindbestemming was het bedrijf in Zaandam, waar de politie de levering van de vis afwachtte. Op het moment dat de dozen met bevroren vis werden uitgepakt, viel de politie het pand binnen en hield de zes mannen aan.

Overval
Groothandel Van der Lem is eerder doelwit geweest van criminelen. Bij een overval in 2008 werd een medewerker in z'n been geschoten. De overvallers hadden het gemunt op de kluis in het kantoor, zo bleek later. Een van hen - een 41-jarige Amsterdammer - werd in 2009 veroordeeld tot vijf jaar cel. De betrokkenheid van twee andere verdachten kon niet worden bewezen, zo oordeelde de rechter destijds.