Ga naar Content
Noord-Holland

Optocht Westfriese Folklore afgelast: "Met pijn in het hart"

25 juli 2018, 11.50 uur · Aangepast 25 juli 2018, 12.16 uur
Door: · Foto: Schagen FM

SCHAGEN Door de aanhoudende hitte worden alle activiteiten van de Westfriese Folklore in Schagen morgen afgelast. De markten op de Gedempte Gracht en de Nieuwstraat gaan vooralsnog wel door.

De organisatie heeft dit besluit vanmorgen "met pijn in het hart" genomen. Al had die naar eigen zeggen weinig keus: "het welzijn van mens en dier staat voorop". "Sinds vanochtend geldt ook voor Schagen code oranje", zegt voorzitter Rienk Mud, "en het wordt hier morgen iets van 32, 33 graden. Het is niet een beslissing die je gemakkelijk neemt om alles af te gelasten. Maar we vonden het onverantwoord voor mens en voor dier om de Folklore in die temperaturen door te laten gaan."

Volgens mediapartner Schagen FM is het niet eerder voorgekomen dat een hele dag uit het programma van de Westfriese Folklore werd geschrapt. "Het is wel eens voorgekomen dat de optocht door regen en onweer werd afgelast, maar voor zover ik weet is het een unicum dat de Westfriese Folklore vanwege de hitte niet doorgaat."

Lees ook: Optocht Westfriese Folklore Schagen ingekort vanwege hitte

Gisteren werd al bekend dat de wekelijkse optocht zou worden ingekort. De dansvoorstellingen zouden in eerste instantie doorgaan, maar zijn nu dus ook afgelast. En wat gaat voorzitter Rienk Mud morgen zelf doen? Hij lacht. "Werken. Ik had een vrije dag opgenomen om er als voorzitter bij te zijn en mee te lopen, maar dat hoeft nu niet."