Ga naar Content
Noord-Holland

Zwemster Kyra Wijnker (19) na heroïsche zwemtocht aangekomen in Calais

24 juli 2018, 22.04 uur · Aangepast 24 juli 2018, 22.26 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Den Helder Na 9,5 uur zwemmen is Kyra Wijnker aangekomen in Calais. Vanmorgen rond 10.00 uur Nederlandse tijd stapte ze bij Dover het water in om het 33 kilometer brede Kanaal over te zwemmen. Met de actie wil ze haar zwemmaatje Rudo herdenken die twee jaar geleden tijdens een zwemtocht overleed aan acuut hartfalen.

Kyra had het bij de start wat moeilijk. Ze was toch wat misselijk van de zenuwen en ook de korte boottocht richting het startpunt deed haar geen goed. Maar zo gauw ze in het water kwam, kreeg ze meteen de goede slag te pakken. Met een enorm tempo is de 19-jarige zwemster uit Den Helder door het water gegaan.

Lees ook: Kyra (19) zwemt Het Kanaal over als eerbetoon voor overleden zwemmaatje

"We hebben haar wat gel-voeding gegeven onderweg om er meteen wat energie in te krijgen", vertelt begeleider Gert-Jan Wit aan boord van de Optimist, het schip dat de route uitzet. "Het is een beest." Ook Kyra's zus Ilja heeft de tocht gevolgd. Zij ziet haar zus op hoog tempo door het water snijden. "Ik ben supertrots op haar", laat ze via Whatsapp weten.

Tijdens de laatste kilometers kwam de Franse kust al in zicht. Via Facebook was te zien dat Kyra nog altijd dapper doorzwom. "Kom Kyra, lange slagen", riep begeleider Wit haar regelmatig toe. Rond 19.30 uur tikte Kyra de kust aan, voorwaarde om een goedgekeurde overtocht te hebben.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Foto: NH Nieuws