Start van hoofdcontent

DE RIJP

nl

Renovatie cultuurhuis De Rijp van start: "Dit is wel even een momentje"

25 juli 2018, 08.25 uur

DE RIJP Met het verwijderen van de eerste dakpannen is de renovatie van cultuurhuis De Groene Zwaan in De Rijp nu echt begonnen. Voor het bestuur van het vervallen cultuurhuis is dat toch wel 'een momentje'.

Vier jaar voorbereiding en een zeer succesvolle crowdfundingsactie later is het dan eindelijk zo ver: de start van de renovatie van het Rijper culturele centrum. "Het houtwerk, het dak en de goten wat zo slecht is dat het lekkages veroorzaakt in het pand zelf", somt Peter van Hoogstraten van De Groene Zwaan de abominabele staat van het 'Paradiso van de polder' op.

Lees ook: Cultuurhuis De Rijp kan beginnen met restauratie: 400.000 euro opgehaald

"Als je niet aan de buitenkant de zaken op orde hebt, dan kan je aan de binnenkant blijven schilderen en stuken, maar dan wordt het nooit wat." Voor de fikse opknapbeurt van de voormalige Lutherse kerk was ruim 400.000 euro nodig. Dat werd bij elkaar gesprokkeld via subsidies, donaties, benefietconcerten en een veiling.

Lees ook: Crowdfunding voor vervallen cultuurhuis De Rijp: "Het is gewoon een fijn theatertje"

De concertzaal van De Groene Zwaan moet na de zomer klaar zijn, zodat er weer wat geld verdiend kan worden met evenementen. De rest van de renovatie wordt in december afgerond, zodat in januari 'De Zwaan' heropend kan worden. Ook de gouden zwaan zelf glimt dan weer op het dak. Die wordt nu opnieuw verguld en zal bij de heropening teruggeplaatst worden.

NH Nieuws/ Anne Klijnstra