Ga naar Content

Bijna 6.000 gevallen van oplichting en fraude in Metropoolregio

25 juli 2018, 08.30 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Binnen de Metropoolregio Amsterdam waren inwoners van de gemeente Ouder-Amstel de afgelopen zes maanden het vaakst slachtoffer van fraude. In Wormerland is de kans gedupeerd te worden het kleinst. Dat blijkt uit vrijgegeven cijfers.

In Ouderamstel speelden 27,4 zaken per 10.000 inwoners. In totaal waren er in die gemeente 37 gevallen van fraude en oplichting. In Wormerland was dat iets meer dan elf gevallen per 10.000 inwoners. In totaal registreerde de politie in de Metropoolregio Amsterdam bijna 6.000 gevallen van zwendel en bedrog. 

Fraude
In Nederland werden burgers en bedrijven in het afgelopen halfjaar ruim 31.000 keer het slachtoffer van fraude. Dat kan zowel online, zoals oplichting via Marktplaats, als offline gebeurd zijn. In dat laatste geval gaat het bijvoorbeeld om een bank die een hypotheek heeft verstrekt aan iemand die zijn loonstrookjes vervalste om meer geld te krijgen. 

Bij zo'n twaalf procent van die zaken is een verdachte in beeld. De fraudezaken variëren van mensen die nep-merkartikelen, bijvoorbeeld designerkleding, hebben gekocht in de veronderstelling dat die echt waren, tot ingewikkelde vastgoedfraude. 

Skimming en phishing
Ook relatief nieuwe vormen van oplichting vallen hieronder, zoals nep-webwinkels, skimming en phishing. Bij skimming wordt de magneetstrip van iemands betaalpas gekopieerd en de pincode achterhaald. Bij phishing worden mensen uitgelokt om hun inlog- en/of creditcardgegevens ergens achter te laten, bijvoorbeeld met een e-mail of via een website die erg lijkt op een website die voor het slachtoffer vertrouwd is. Denk bijvoorbeeld aan de site van de eigen bank.