Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Bloembollenbedrijf moet panden sluiten vanwege "onveilige huisvesting arbeidsmigranten"

24 juli 2018, 18.16 uur · Aangepast 24 juli 2018, 22.44 uur · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

HOLLANDS KROON Een bloembollenbedrijf uit 't Veld moet meerdere panden sluiten, omdat de veiligheid van tientallen arbeidsmigranten daar niet gegarandeerd zou kunnen worden. Dat heeft gemeente Hollands Kroon bepaald na meerdere inspecties.

Uit de controles bleek de huisvesting van tijdelijke werknemers niet aan de normen te voldoen. Zo moest een aantal jonge arbeiders, onder wie minderjarigen, verblijven in een oude garage. Anderen woonden in containers, waar te veel personen per unit zouden zitten. 

Geen vergunning
Bovendien zegt de gemeente geen vergunning voor beide gebouwen te hebben gegeven. Wel had het bloembollenbedrijf toestemming om een woning voor de arbeiders te creëren op een derde perceel. Maar hoewel dat pand nog in aanbouw was, woonden daar volgens de inspectie ook al minimaal 44 personen in. 

Lees ook: West-Friese gemeenten verbieden verkoop woningen voor arbeidsmigranten

Het pand is dan ook onmiddellijk gesloten. De eigenaar zou nog een kans hebben gekregen om iets aan de garage en de containers te doen, maar deze bleken ook tijdens een hercontrole niet aan de voorschriften te voldoen. De deuren en de ramen zijn daarom verzegeld.

NH Nieuws heeft contact gezocht met de eigenaren van het bloembollenbedrijf. Zij vertellen "erg teleurgesteld" te zijn in de werkwijze van de gemeente. Het bloembollenbedrijf zegt morgen in gesprek te gaan met gemeente Hollands Kroon om de kwestie te bespreken.