Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollandse ziekenhuizen zetten zich schrap voor aanstaande hittegolf

24 juli 2018, 21.30 uur · Aangepast 24 juli 2018, 23.38 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De aanhoudende hitte houdt ook de ziekenhuizen in onze provincie in z'n greep. In bijna alle Noord-Hollandse ziekenhuizen worden er maatregelen getroffen om kwetsbare patiënten te beschermen. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws.

In de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep (Den Helder, Schagen en Alkmaar e.o), het Tergooi (Blaricum en Hilversum), VUmc (Amsterdam), het Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk) en het Spaarne Gasthuis (Haarlem, Heemstede en Hoofddorp) komt men in actie om gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen. De ziekenhuizen volgen daarmee de lijn van het Nationaal Hitteplan, dat gisteren is ingesteld

Ventilatoren
Zo worden er niet alleen flesjes water en ijsjes uitgedeeld, maar zijn er in het Tergooi en Noordwest Ziekenhuisgroep op grote schaal ventilatoren ingezet om de kamers van een koele wind te voorzien. Het Noordwest Ziekenhuisgroep adviseert patiënten en bezoekers daarbij nog om overdag de ramen en gordijnen zo veel mogelijk gesloten te houden en 's nachts juist alles op te zetten 'zodat het goed kan doorluchten'. 

De ziekenhuizen nemen deze maatregelen, omdat ze te maken hebben met 'kwetsbare groepen' die gevoeliger zijn voor het warme weer. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijnen. In ernstige gevallen kan uitdroging, misselijkheid en bewusteloosheid optreden. Om dit te voorkomen, worden er tips gegeven om heelhuids de warme periode - die nog zeker tot volgende week aanhoudt - door te komen. Zo adviseren ze voldoende te drinken en goed voor elkaar te zorgen. 

Lees ook: Spaarne Gasthuis voert hitteplan in: flesjes water voor kwetsbare patiënten

Het AMC in Amsterdam en het Westfriesgasthuis nemen vooralsnog geen maatregelen tegen de aanhoudende warmte. "Als we de ramen en deuren gesloten houden, kan de airco goed zijn werk doen in het pand. Het is dus niet nodig om extra water uit te delen. Ook zien we geen verschil in de toestroom van patiënten naar het ziekenhuis", aldus een woordvoerder van het Westfriesgasthuis.