WEST-FRIESLAND De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) in Noord-Holland Noord concludeert in een onderzoek dat de bromtoon die zorgt voor overlast bij verschillende inwoners van West-Friesland en Alkmaar mogelijk wordt veroorzaakt door gastransport in ondergrondse leidingen.
De RUD voerde tussen oktober 2017 en mei 2018 een onderzoek uit na verschillende meldingen over een vervelende lage bromtoon in de regio Hoorn. Deze geluidsoverlast kwam in oktober ook onder de aandacht van NH Nieuws. Een regen aan reacties stroomde binnen op sociale media van wanhopige Noord-Hollanders die last hadden van een constante pieptoon.
Lees ook: Horinezen worden gek van mysterieus geluid
Een verslaggever van NH Nieuws sprak toen met Patricia Rietbergen uit de Hoornse wijk Kersenboogerd die het geluid als volgt omschreef: "Het is alsof er bij de buren een wasdroger aanstaat, daar kun je het een beetje mee vergelijken. Maar dan constant."
Aanpak onderzoek
In de periode van het onderzoek kwamen 33 meldingen bij de uitvoeringsdienst binnen. Naar aanleiding van deze klachten heeft de RUD verschillende locaties bezocht en daar met meetapparatuur geprobeerd de overlast te meten.
Volgens woordvoerder Tom Jonker van de RUD is het meten in de praktijk niet eenvoudig: "Het fenomeen laat zich niet gemakkelijk vangen. Sommige mensen hebben vooral last van een geluid maar anderen klagen over 'een gevoel van spanning'. Ze voelen vibraties of kunnen niet goed slapen."
Lees ook: Raadselachtige bromtoon houdt meer bewoners in West-Friesland wakker
In het onderzoeksrapport wordt het verband tussen het gastransport en de bromtoon gelegd op basis van verschillende bevindingen. Zo omschrijven meerdere mensen het geluid op dezelfde manier: "Alsof er een zware motor staat te draaien". Ook komen de klachten met name uit de regio’s Alkmaar en Hoorn in wijken die in de buurt liggen van grote ondergrondse gas- en waterleidingen. Daarnaast valt op dat op momenten wanneer er meer gas door de leidingen stroomt, er ook meer klachten binnenkomen.
Wel neemt de organisatie een slag om de arm bij deze conclusie. Ze zien de ondergrondse leidingen als één van de mogelijke oorzaken van de belevingen van bromtonen maar voor echte duidelijkheid is vervolgonderzoek nodig. "De oorzaken van bromtonen kunnen heel divers zijn", zegt woordvoerder Tom Jonker dan ook.
Vervolgonderzoek
De RUD heeft de resultaten van het klachtenonderzoek doorgestuurd naar instanties als de Staatstoezicht op de mijnen en gaswinning- en gastransportbedrijven. Dit in de hoop dat zij het onderzoek kunnen opvolgen met eigen onderzoeken. Maar of dit ook gaat leiden tot een oplossing van het probleem durft de RUD niet te zeggen. "De oorzaak van de bron kan niet altijd weggenomen worden, maar het bekend zijn van de oorzaak kan wel belangrijk zijn bij de acceptatie van de melder."