Ga naar Content

Den Helder eert laatste echte strandvonder voor 30 jaar waakzaamheid

DEN HELDER Het vak zat in zijn genen, Cees Bontes bewaakte 30 jaar lang, bij nacht en ontij het strand net als zijn vader en andere familie voor hem. Als strandvonder hield hij in de gaten dat alles wat aanspoelde niet in vreemde zakken belandde. Op het strand bij Julianadorp kreeg Bontes de Erepenning voor al zijn werk.

Eén van de hoogtepunten in zijn strandvonders-tijd was het aanspoelen van enorme hoeveelheden sigaretten in 1993. Bontes was de opzichter bij de hele operatie en zorgde dat zoveel mogelijk sloffen opgeborgen werden. "Ze werden eerst opgeslagen bij Rijkswaterstaat in Huisduinen maar daar werd een gat in het hek geknipt. Daarna is het op het terrein van de marine opgeslagen". Bontes kwam toen een week bijna niet thuis.

Vele verhalen
Het vak van strandvonder was een vrijwilligersbaan. Bontes stond 30 jaar lang dag en nacht klaar. Als er wat aanspoelde legde hij er beslag op om vervolgens de Douane en Rijkswaterstaat in te schakelen. "Het is net als bij de brandweer, soms heb je tijden niks te doen dan is het ineens drie keer op een dag raak".

Bontes neemt na al die jaren afscheid met een tikkie weemoed. Volgens zijn vrouw kan hij boeken vol schrijven met alles wat hij langs de kust heeft meegemaakt, van enorme boegbeelden tot drugs en van rubberboten tot landbouwgif, alles kwam wel voorbij.

In de familie
Bij Bontes stroomde het vak door de aderen. Zijn vader was ook strandvonder, net als diens neef. "Dit begon zo'n beetje in 1920. Mijn vader heeft het later overgenomen en toen hij in 1986 ziek werd, ben ik er in gerold."

Vanaf het begin van de 20ste eeuw heeft er dus een familielid als strandvonder langs de kust gewerkt. Nu Cees Bontes er na drie decennia mee ophoudt gaat de klus naar Stichting Strandexploitatie Noordkop.

Foto: