Ga naar Content
Sport

Ajax-supporters halen geld op voor standbeeld Cruijff

24 juli 2018, 12.45 uur · Aangepast 24 juli 2018, 13.05 uur
Door: · Foto: ANP/KOen van Weel

AMSTERDAM Een groep Ajax-supporters gaat geld ophalen voor een standbeeld van Johan Cruijff. Voor een beeld, dat bij de Johan Cruijff ArenA moet komen staan, hopen zij zo'n 75.000 euro op te halen van bewonderaars van Cruijff, die in 2016 overleed.

"Hij heeft Ajax, de club waar wij zo trots op zijn, wereldwijd op de kaart gezet. Deze man verdient een standbeeld", zegt een woordvoerder van de werkgroep die is opgericht.

Maker nog onbekend
In de werkgroep zitten Ajax-supporters die zich destijds ook hebben ingezet voor een beeld voor de in 2009 overleden voetballer en coach Bobby Haarms. Het beeld werd 2011 onthuld naast de hoofdingang van de ArenA. Pas als het streefbedrag binnen is, buigt de werkgroep zich over de vraag wie het beeld gaat maken en hoe het eruit moet komen te zien.

Swart, Waas en Heerschop achter initiatief
De inzamelingsactie begint woensdag bij de thuiswedstrijd van Ajax tegen het Oostenrijkse Sturm Graz in de voorronde van de Champions League. Een aantal ambassadeurs zoals Vigo Waas, Peter Heerschop en Sjaak Swart hebben zich achter het initiatief geschaard. De komende tijd vragen zij in videoboodschappen om donaties. Die kunnen ook online worden gedaan via de site dezemanverdienteenstandbeeld.nl.