Ga naar Content

VIDEO: Zwemster Kyra Wijnker (19) begonnen aan overtocht Kanaal

DOVER De 19-jarige zwemster Kyra Wijnker is vanmorgen begonnen aan de overtocht van Dover naar Calais. Ze verwacht tussen de 40 en 50 kilometer te moeten zwemmen vandaag, afhankelijk van de stroming. De overtocht is een eerbetoon aan haar in 2016 overleden zwemmaatje Rudo, die overleed tijdens de jaarlijkse zwemtocht Den Helder-Texel.

Rond 10.00 uur vanmorgen, Nederlandse tijd, stapte Kyra in het water bij de krijtrotsen van Dover. Volgens haar begeleider Gert-Jan Wit zijn de omstandigheden goed met een windkracht twee. Kyra was wel wat zenuwachtig, laat hij via Facebook weten. "Kyra was een beetje ziek. Ze is ook nog zo jong. Maar we zijn onderweg!"

Kyra heeft zich ruim een jaar lang voorbereid op de overtocht. "Ze ging op de fiets naar Medemblik om te zwemmen en dan gewoon weer op de fiets terug", vertelt Gert-Jan aan boord van de Optimist, het schip dat Kyra zal begeleiden tijdens de overtocht.

Lees ook:  Kyra Wijnker zwemt Kanaal over voor overleden als eerbeteoon aan overleden zwemmaatje

Iets na 13.00 uur had Kyra er al 12 kilometer opzitten en rond 14.15 uur kon ze daar nog drie kilometer bij optellen. Even voor 15.00 uur zat ze op de helft. Haar hele zwemtocht is te volgen via Facebook