Ga naar Content

Meer vertraging op het spoor

24 juli 2018, 11.14 uur · Aangepast 24 juli 2018, 12.01 uur
Door: · Foto: Shutterstock (Beeldbewerking NH)

AMSTERDAM Treinreizigers in de Metropoolregio Amsterdam hadden het afgelopen half jaar de meeste problemen op Schiphol Airport. Daar was het 170 keer raak en reden treinen helemaal niet of met flinke vertraging.

Amsterdam Centraal had te maken met 130 storingen. In Haarlem ging het 56 keer mis en in Zaandam 29 keer. Lelystad daarentegen kampte maar één keer met een storing. Dat blijkt uit cijfers van Rijdendetreinen.nl een site die het aantal treinstoringen verzamelt op basis van de meldingen die de NS communiceert op haar site en op de informatieborden op de stations.  

Ruim een derde van de storingen werden veroorzaak door een defecte trein. Sein en wisselstoringen kwamen minder vaak voor maar leverden wel een langere vertraging op. 

In heel Nederland kregen treinreizigers het afgelopen halfjaar te maken met ruim 2.300 storingen. Dat zijn er 250 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, en ze duurden in totaal ook nog eens langer. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van alle bekende treinstoringen. Rotterdam Centraal werd met 280 storingen het vaakst getroffen. 

Prorail meldde onlangs dat in de eerste helft van 2018 een 'recordaantal' treinen op tijd reden. Volgens Prorail kwam ruim 92 procent van de treinen op tijd aan. Dat er toch meer storingen zijn, komt waarschijnlijk doordat er meer treinen zijn gaan rijden.