Ga naar Content

Alle hens aan dek voor pony's, paarden en schapen vanwege hitte

NOORD-HOLLAND Boswachters en manegehouders zijn in opperste staat van paraatheid voor 'hun' dieren. "In de duinen is code rood van kracht, al lopen de dieren nóg geen gevaar."

Er wordt extra opgelet in zowel de duinen als in maneges. Zo blijven de paarden bij manege De Duinrand in Egmond-Binnen tijdens de heetste momenten van de dag binnen. Er is een heus hitteprotocol van kracht. Manegehoudster Ingrid Schouw: "Afkoelen met water vinden de paarden erg fijn, maar hun lichaam wordt wel heet doordat het water heet wordt van de zon. Dus moeten ze daarna gauw naar binnen." 

Verstoppen in het bos
Volgens boswachter Lydia Slijkerman hebben de pony's in de duinen het nog niet zo moeilijk. "Ze staan lekker in het water, het is nog groen genoeg en ze kunnen kiezen wat ze willen eten. Ook kunnen ze koelere gebieden opzoeken als ze willen en zich verstoppen in het bos."

Bij de schapengraasweide is het wél heel droog. Mocht er daar echt te weinig water zijn, dan worden er waterbassins geplaatst. "Maar de natuur kan wel wat hebben", aldus Lydia. 

Zie in de tweede video boven het artikel hoe de paarden van De Duinrand een verfrissende douche krijgen!