Ga naar Content

Waaiers, flesjes water en lippenbalsem: Rode Kruis langs bij ouderen vanwege hitteplan

PURMEREND ''Ome Jan, wat gezellig! Dit flesje water en deze hittewaaier zijn voor u!" Brigitta van Dam van het Rode Kruis in Zaanstreek-Waterland bezoekt vanaf vandaag ouderen om ze te adviseren over de aankomende hittegolf.

Met een goed gevulde tas om de schouder met flesjes water, speciaal bedrukte waaiers en lippenbalsem gaat Brigitta langs de deuren. De eerste stop: de 83-jarige Jan Bosman uit Purmerend.

Hij waardeert het bezoek van het Rode Kruis enorm en geeft toe er ook wat aan te hebben. "Wij ouderen vergeten wel vaak weer te drinken", geeft hij aan. "Die tips vind ik wel welkom. Het flesje water is herkenbaar, maar die waaier, daar hebben wij als mannen nog nooit mee zitten waaien."

De mensen waarderen haar komst, zo vertelt Brigitta. Ze worden graag nog even gewezen op een aantal simpele handelingen die de senioren kunnen uitvoeren om zich te wapenen tegen de hitte. Belangrijk is om tussen 12:00 en 16:00 uur uit de zon te blijven. 

Tip van ome Jan
Daarbij heeft ook 'ome Jan' nog een tip: "Maak je niet te druk, blijf lekker binnen en ga een goed boek lezen, dan heb je nergens last van."

Tot slot geeft het Rode Kruis nog een sociale wens aan: let op elkaar, denk aan de ouderen om je heen, ook als je zelf al op leeftijd bent. Twijfel niet om deze dagen regelmatig bij elkaar aan te kloppen om te vragen of het allemaal nog goed gaat en of er genoeg wordt gedronken. 

Foto: NH/Jimmy Miltenburg