Noord-Holland

UMC Amsterdam stopt onderzoek na dood negentien baby's

23 juli 2018, 16.56 uur · Aangepast 23 juli 2018, 18.14 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - AMSTERDAM Een onderzoek naar een geneesmiddel door het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Amsterdam is per direct stopgezet, omdat er een kans zou zijn dat baby’s door het medicijn kunnen overlijden na de geboorte. 183 vrouwen waren bij het onderzoek betrokken, vertelt een woordvoerder aan NH Nieuws.

"We hebben dit uit voorzorg gedaan", vertelt de woordvoerder. Het gaat om het middel sildenafil (beter bekend als Viagra). Het middel werd aan zwangere vrouwen toegediend die een baby hebben met een ernstige groeibeperking, met een slechte prognose voor het kind. Het medicijn zou ervoor moeten zorgen dat de placenta kan groeien en dat de groei van het ongeboren kind wordt gestimuleerd.

Tien andere ziekenhuizen in Nederland deden mee aan het onderzoek. De helft van de deelnemende vrouwen kregen het middel voorgeschreven, de andere helft slikte placebo-pillen. "De complicaties bij de kindjes waarbij medicijnen waren geslikt, bleken groter", vertelt de woordvoerder.

Negentien baby's
Zo zijn er negentien baby's na de geboorte overleden (tegenover negen bij de placebo-groep), ook hebben er bij de eerste groep meer baby's een longaandoening gekregen. "We kunnen niet zeggen dat dit komt door het medicijn, maar we willen geen risico nemen." Het middel had geen nadelige gevolgen voor de moeders.

De vrouwen die meededen aan dit zogenoemde Strider-onderzoek, ontvingen daarom de afgelopen dagen een brief dat het onderzoek wordt stopgezet. Ook zijn ze gebeld. "We begrijpen dat ze geschrokken zijn en hebben dan ook aangeboden om de baby's voor de zekerheid goed te blijven monitoren. Bovendien kunnen ouders een gesprek aanvragen bij een behandelend arts."

Geen voordelige effecten
Het onderzoek werd in 2015 gestart omdat er in het buitenland signalen waren dat het middel goed zou werken. "Dat hebben we dus ontkracht. Er bleken zelfs nog geen voordelige effecten te zijn."