Ga naar Content

Sproeien verboden in delen Gooi

22 juli 2018, 12.48 uur · Aangepast 22 juli 2018, 13.54 uur
Door: · Foto: ANP

EEMNES Naar aanleiding van de grote droogte in het land is het ook in delen van het Gooi verboden om te sproeien. In een interview met radioprogramma NH Gooi Zaterdag doet Richard Sierat van Waterschap Vallei en Veluwe een oproep om zuinig om te gaan met water.

De gevolgen van de waterschaarste is goed merkbaar in het Gooi. "Met name voor de natuur en de agrariërs ontstaan problemen," vertelt Sierat. "In de hogere gronden van het Gooi zijn onttrekkingsverboden afgekondigd, en er mag niet meer gesproeid worden."

Bacteriën
Ook elders in het Gooi wordt gevraagd om na te denken over je watergebruik. Drinkwater gebruiken voor sproeien mag, maar doe het met mate, adviseert het Waterschap. Ook slootwater kan gebruikt worden, zolang je niet teveel gebruikt. "Als u de sloot leegtrekt, is er geen water meer voor andere doeleinden."

Lees ook: Alle hens aan dek bij waterbedrijven door aanhoudende droogte

Daarbij moeten mensen ook rekening houden met potentiële gevaren van het gebruik van slootwater, zegt Sierat. "Er zitten bacteriën in het water, en met dit weer groeien die extreem. Dat kan een gevaar voor de gezondheid opleveren." Sierat raadt aan om na in aanraking te zijn geweest met slootwater je handen extra goed te wassen.

Klik hier om het hele interview terug te luisteren.