Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Ein-de-lijk: Noord-Zuidlijn in Amsterdam is geopend

21 juli 2018, 13.17 uur · Aangepast 21 juli 2018, 16.08 uur

AMSTERDAM (AT5) "Op hetzelfde moment dat wij inchecken, zet onze stad, zetten de Amsterdammers een grote stap de toekomst in." Zo besloot burgemeester Femke Halsema van Amsterdam haar speech vanochtend bij de opening van de Noord-Zuidlijn, de langverwachte metrolijn tussen Amsterdam-Noord en Zuid.

De opening van stations zelf werd verricht door acht Amsterdammers, die allemaal in de buurt van één van de acht stations wonen of werken. De eerste officiële ritten volgens dienstregeling worden morgen pas gereden. 

Om 11.00 uur werd de peperdure lijn in gebruik genomen met een ritje naar Amsterdam-Noord, de nieuwe toegangspoort van Amsterdam. Reizigers die vanuit de regio Waterland naar het centrum willen, moeten hier verplicht overstappen naar de Noord-Zuidlijn.

Lees ook: Amstelvener waarschuwt voor verkeersinfarct met opening Noord-Zuidlijn: "Het wordt een drama"

"De lijn verbindt oude volkswijken met nieuwe hotspots. De bruisende binnenstad met het kalme Noorderpark. Dat allemaal in een paar minuten. Noord en Zuid kunnen een nieuwe verbintenis aangaan", zei Halsema bij de opening. De burgemeester stipte aan dat de bijkomstige verandering van het tram- en busnet in sommige buurten voelt als een achteruitgang. "Niet toevallig leeft dat gevoel in buurten waar toch al veel aan de hand is. Verandering doet pijn, vooral bij mensen die het al zwaarder hebben dan anderen."

"Zonder hoogwaardig openbaar vervoer ontbeert de stad een levensader. Bouwen aan de metro is bouwen aan de toekomst van onze stad. Onze metrolijn loopt dwars door de stad van Noord naar Zuid. De lijn verbindt oude volkswijken met nieuwe hotspots. De bruisende binnenstad met het kalme Noorderpark. Dat allemaal in een paar minuten. Noord en Zuid kunnen een nieuwe verbintenis aangaan."

Lees hier de opening terug van minuut tot minuut.

Foto: Noord-Zuidlijn geopend - NH Nieuws