Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

VVD Noord-Holland wil tijdelijke stop op vergunningen voor boren naar aardwarmte

21 juli 2018, 11.47 uur · Aangepast 21 juli 2018, 12.43 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De provinciale VVD-fractie wil een tijdelijk geen nieuwe vergunningen afgeven voor boringen naar aardwarmte. Volgens de liberalen moet eerst worden onderzocht van de veiligheids- en milieurisico's zijn van de winning van aardwarmte.

Het provinciebestuur wil dat in 2050 dat 23 procent van de door huishoudens en bedrijven gebruikte warmte, uit de grond wordt gewonnen. De VVD erkent dat bij de omschakeling naar alternatieve, duurzame energiebronnen aardwarmte een interessante oplossing is, maar wil eerst meer duidelijkheid.  

Die wens wordt gedeeld door het Staatstoezicht op de Mijnen. Die organisatie meldde in mei van dit jaar dat er nog te veel onduidelijk is over de gevolgen, en daarom eerst meer onderzoek wil doen naar de riscio's van dit type boringen.  

Lees ook: Orchideeënkwekerij Floricultura draait volledig op aardwarmte

"Totdat die risico's [...] beter in kaart zijn gebracht, vinden wij het daarom verstandig besluitvorming op vergunningsaanvragen in Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Middenmeer, Midwoud/Hoorn, Noord-Holland Noord en Velsen aan te houden", schrijft de statenfractie op haar website

De liberalen sporen hun partijgenoten in Den Haag aan de minister van Economische Zaken hierover te bevragen. "Zodra duidelijk is dat opwekking echt veilig kan, kunnen de vergunningen dan gewoon verleend worden", aldus vicefractievoorzitter Marco Wiesehahn.  

Het college van Gedeputeerde Staten deelt de wens voor meer onderzoek, zo schrijft de VVD. Daarbij moet wat het college betreft de focus op de Metropoolregio Amsterdam liggen, omdat daar het minst bekend is over de ondergrond.