Noord-Holland

Betrokken partijen gaan brand elektriciteitshuis langs spoor Hilversum samen onderzoeken

21 juli 2018, 01.00 uur · Aangepast 22 juli 2018, 00.35 uur · Foto: HFV Photo Services

Whatsapp

HILVERSUM Liander, ProRail en de brandweer slaan de handen ineen in het onderzoek naar de brand bij het transformatorhuisje langs het spoor bij Hilversum. Door een fout in het schakelsysteem van de stroom op de bovenleiding was er nog stroom in het transformatorhuisje aanwezig. Hierdoor hebben brandweerlieden bij de bestrijding van het vuur ernstige risico's opgelopen.

Vandaag heeft op initiatief van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes een gesprek plaatsgevonden tussen de drie betrokken partijen. Uit de conversatie blijkt "dat de hoogspanningsaansluiting van Liander tijdig spanningsloos is gemaakt, maar door een fout in het schakelsysteem een deel van de stroom op de bovenleiding om de treinen te laten rijden, nog in het transformatorhuis aanwezig was". 

Lees ook: Brandweerlieden transformatorhuis Hilversum liepen gevaar door communicatiefout Liander

Tijdens het optreden van de brandweer bleek dat er nog stroom in het transformatorhuis aanwezig was door een niet werkende schakelaar. Liander zegt dat niet te kunnen hebben verhelpen. "Liander is niet verantwoordelijk voor de stroom op de bovenleiding die nodig is om de treinen te laten rijden", zegt woordvoerder Peter Hofland van Alliander tegen NH Nieuws. 

Uiteindelijk werd het vuur pas uren na een melding gedoofd. Vanwege de brand in het transformatorhuis van ProRail langs het spoor in Hilversum stopten er tot donderdag geen intercity's en internationale treinen in Hilversum. 

Whatsapp