Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

NU LIVE: Langverwachte opening Noord-Zuidlijn

21 juli 2018, 09.30 uur · Aangepast 21 juli 2018, 12.20 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM Na jarenlang wachten, frustraties en uitstellen is het vandaag dan eindelijk zo ver: de Noord-Zuidlijn wordt vandaag officieel geopend. Voor de organisatie reden genoeg om rondom de feestelijke opening verschillende activiteiten te organiseren. NH Nieuws is er vanaf 08.30 uur de hele dag bij.

We beginnen de dag met verschillende toespraken. Onder anderen wethouder Sharon Dijksma en de directeur van de veelbesproken nieuwe metrolijn Hoite Detmar zullen hun zegje doen. Het officiële openingsprogramma wordt ingeleid door de kersverse burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Zij zal worden bijgestaan door komiek Martijn Koning, die een conference geeft. 

Evenementen
Om 11.00 uur rijden wij mee in de nieuwe metro richting Amsterdam-Noord, de nieuwe toegangspoort van Amsterdam. Reizigers die vanuit de regio Waterland naar het centrum willen, moeten hier verplicht overstappen naar de Noord-Zuidlijn. Vandaag is de opening, morgen (zondag) wordt de Noord-Zuidlijn opgenomen in de dienstregeling.

Lees ook: Noord-Zuidlijn heeft testfase doorstaan

De opening van stations zelf worden verricht door acht Amsterdammers, die allemaal in de buurt van één van de acht stations wonen of werken. De eerste officiële ritten volgens dienstregeling worden morgen pas gereden. 

Voor de opening maakte AT5 een speciale documentaire over de veelbesproken metro. Het mag dan namelijk wel een technisch hoogstandje zijn, de bouw werd hét hoofdpijndossier van de Stopera de afgelopen tien jaar. De lijn ging zeven jaar later open dan van tevoren beloofd en was bijna vier keer duurder dan gepland, maar moest er koste wat kost komen. In de docu komen zes mensen aan het woord die de bouw van dichtbij meemaakten.

Wil je niets missen van de activiteiten rond de opening van de Noord-Zuidlijn? Volg het programma dan hieronder op de voet. Werkt de stream niet, klik dan hier.  

Volg hieronder het liveblog: