Start van hoofdcontent

EDAM

nl

Alles anders voor busreizigers in Waterland door Noord-Zuidlijn: "Met de metro gaan, dat wil ik liever niet."

21 juli 2018, 09.30 uur · Aangepast 21 juli 2018, 11.46 uur

EDAM Nu de Noord-Zuidlijn dit weekend voor het eerst rijdt, wijzigt er een hoop voor busreizigers in de regio Zaanstreek-Waterland. Veel passagiers zullen in Amsterdam-Noord moeten overstappen op de Noord-Zuidlijn, in plaats van dat hun bus doorrijdt naar Amsterdam Centraal.

Niet iedereen is daar blij mee. "Dat betekent dat ik langer moet reizen en in ieder geval twee keer moet overstappen. Met de metro gaan, dat wil ik liever niet. En ik moet wachten op aansluitingen", vertelt een reiziger.

Lees ook: Amsterdamse Noord-Zuidlijn gaat miljoenen meer kosten

Toch gaan volgens Jasper Vermeer van EBS de meeste reizigers er qua reistijd op vooruit, of ze krijgen een vergelijkbare reis. "Er is een groep voor wie het misschien een extra overstap is, maar wel reistijdwinst. En er is een groep voor wie een overstap in Noord geen voordeel is, maar gelukkig zijn wij in de gelegenheid geweest een deel van de bussen nog door te laten rijden naar Centraal Station."

'Start op tijd met reis'
Ook voor de buschauffeurs veranderen veel van hun vaste routes. "Het is natuurlijk wel iets nieuws voor mij, ik heb jaren naar Amsterdam Centraal gereden", vertelt buschauffeur Jos Andrade. "Ik vind het wel spannend." Hij raadt reizigers aan hun reis op tijd te starten, vooral in de eerste week.  

Opening Noord-Zuidlijn LIVE bij NH Nieuws
NH Nieuws is de hele ochtend live bij de opening van de metrolijn tussen Amsterdam-Noord en Zuid. Klik hier om de uitzending te volgen.