Ga naar Content

Oud-schaatser Fausto Marreiros stoomt Chinese schaatsploeg klaar voor goud in 2022

VELSERBROEK Fausto Marreiros is een man met een missie. Hij wil tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking zoveel mogelijk Chinese schaatsers medailles bezorgen. De oud-schaatser uit Velserbroek is aangesteld als één van de trainers van een talentvolle selectie, die zich in Heerenveen voorbereidt op dat grote doel.

Het duurt nog een tijdje, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Terwijl de mussen dood van het dak vallen, traint hij de Chinese selectie in een skeelerhal, nabij het Thialfstadion in Heerenveen. Marreiros, tiende in de laatste Elfstedentocht, is verantwoordelijk voor de allrounders en de stayers in de Chinese selectie. Via een vriend is hij gevraagd zijn aandeel te leveren in het olympische plan van de Chinese bond. Een kans die hij met beide handen aangrijpt.

Lees ook: IJsclub vreest voor einde carrière Esmee Visser: "Ze heeft hard een sponsor nodig!"

"Een tijd terug ben ik ook eens benaderd om trainingen te geven in [de Chinese stad, red] Harbin. Ik ben toen niet op de uitnodiging in gegaan, omdat mijn twee kinderen nog klein waren. Maar nu kon ik het niet laten liggen." 

Leergierig en talentvol
Hij moet er een paar keer per week een flink stuk voor rijden, maar Fausto Marreiros heeft het er graag voor over. Fluitend tuft hij van zijn woonplaats Velserbroek naar Heerenveen. Behalve gedisciplineerd zijn de Chinese schaatsers leergierig en talentvol. "Het zijn echt heel goede schaatsenrijders", zegt Marreiros, die op de Olympische Spelen in Nagano voor zijn vaderland Portugal uitkwam. 

Alleen de communicatie met de schaatsers, die geen Engels spreken, verloopt soms moeizaam. "Je probeert het zo goed en zo beeldend mogelijk uit te leggen. En je ziet dat ze het oppikken. Toch ben ik wel van plan een beetje Chinees te gaan leren." 

Foto: NH Nieuws