Ga naar Content

Zonnepark langs A7 bij Oudendijk afgewezen

20 juli 2018, 18.32 uur · Aangepast 20 juli 2018, 19.11 uur
Door: · Foto: ANP

OUDENDIJK Het plan voor een zonnepark langs de A7 bij Oudendijk is door de gemeenteraad van Koggenland afgewezen. De gemeente wilde met energiebedrijf Nuon in zee gaan en 55.000 zonnepanelen in het gebied plaatsen.

Maar een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de burgers te weinig zullen meeprofiteren van het project. Ook groeide de weerstand onder de inwoners, door het verlies van landbouwgrond. Landbouworganisatie LTO was al langer fel tegen de plaatsing van zonnepanelen op "kostbare landbouwgrond". 

Regionaal landbouwvoorman Arie Schouten is van mening dat er eerst naar andere mogelijkheden voor de plaatsing van panelen moet worden gekeken. "Er zijn bijvoorbeeld nog veel daken van bedrijfsgebouwen beschikbaar, waaronder ook veel agrarische schuren, stallen en loodsen", laat hij aan De Nieuwe Oogst weten.

Tweede grootste zonnepark van Noord-Holland
Nuon had het plan om vier grote zonneparken in de provincie aan te leggen. Dit zonnepark was gepland op de akker vlakbij Oudendijk, tussen provinciale weg N247 en de snelweg A7. Hier staat al een aantal windmolens, waardoor de opgewekte energie van de zonnepanelen via de bestaande stroomkabels afgevoerd kan worden. De zonne-energie had vierduizend huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien.

Lees ook:  Vier grote zonneparken gepland in Noord-Holland: "Als ze maar laag blijven"