Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

Crematorium in Purmerend dicht door radioactieve stoffen in as kankerpatiënt

20 juli 2018, 17.57 uur · Aangepast 20 juli 2018, 18.54 uur · Foto: AS Media

PURMEREND Een crematorium aan de Purmerweg in Purmerend sluit voorlopig de deuren, omdat er radioactieve stoffen zijn vrijgekomen bij de crematie van een overleden kankerpatiënt.

Dat bevestigen de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en uitvaartmaatschappij PC Uitvaart aan NH Nieuws. De veiligheid en het milieu in de omgeving van het pand zouden niet in gevaar zijn. Ook de veiligheid van de medewerkers is niet in het geding gekomen. Een speciaal bedrijf is op dit moment bezig de stoffen op te ruimen onder toezicht van de ANVS. 

Het crematorium zelf wil niks zeggen over de radioactieve stoffen. Het enige wat zij kunnen melden is "dat er onderhoud wordt gepleegd aan een van de ovens en dat het crematorium tijdelijk gesloten is". Een woordvoerder van PC Uitvaart laat weten dat het crematorium van te voren niet op de hoogte was gebracht over de radioactieve stoffen in het lichaam van de overledene. 

'Zeer zeldzaam'
ANVS weet te melden dat deze situatie "zeer zeldzaam" is. "De laatste keer dat een crematorium de deuren moest sluiten door het vrijkomen van radioactieve stoffen was in 2006", aldus ANVS. 

Het is niet duidelijk hoe lang het crematorium gesloten blijft. Dit kan enkele weken duren, meldt een woordvoerder. De uitvaartmaatschappij is een onderzoek gestart naar het incident. De crematies worden overgenomen door crematoria in Hoorn en Zaanstad.