Ga naar Content

Extra bescherming tegen huisjesmelkers

20 juli 2018, 16.32 uur · Aangepast 20 juli 2018, 18.20 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam neemt extra maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken. "Veel huisjesmelkers proberen hun huurders een poot uit te draaien", verklaart verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens.

Het betreft woningen in Amsterdam die per kamer verhuurd worden. Sinds vorig jaar moeten verhuurders hiervoor al een vergunning aanvragen, maar dat gebeurt volgens de wethouder nog te weinig. Ook wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. 

"Amsterdam kan niet zonder woningdelen", zegt Ivens. "Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen." Maar verhuurders maken hier vaak misbruik van. Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet bij de gemeente inschrijven of betalen ze een te hoge huur voor een "bezemkast", aldus Ivens. "Soms zonder daglicht of frisse lucht."

Extra maatregelen
Om huurders beter te beschermen tegen misbruik, wil de gemeente Amsterdam vanaf 2020 woningeigenaren verplichten alle huurders van een individueel contract te voorzien. Ook komt er extra aandacht voor overlast als gevolg van woningdelen. De gemeente gaat dan kijken of er in bepaalde buurten of appartementencomplexen een maximum gesteld kan worden aan het aantal vergunningen voor woningdelen. 

Tot die tijd wordt er extra gecontroleerd op misbruik door huisjeselkers en woningdelen zonder vergunning. Indien nodig zullen handhavers boetes uitdelen.