Ga naar Content

Geen cel, wel dwangverpleging voor kleinzoon die Jochem Schuijt (75) doodde: 'Ze hielden veel van elkaar'

ALKMAAR De rechtbank in Alkmaar heeft de 22-jarige Tim G. uit Bergen schuldig bevonden aan doodslag op zijn opa, de 75-jarige Alkmaarder Jochem Schuijt. Omdat is bewezen dat G. aan een 'ziekelijke geestesstoornis' lijdt, verdwijnt hij ondanks het vonnis niet achter de tralies.

In een eerder stadium hadden deskundigen al vastgesteld dat G., die de moord heeft bekend, volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan paranoïde schizofrenie en psychoses, aandoeningen die kunnen worden versterkt door zijn wietverslaving. 

Lees ook: Verdriet en ongeloof om dood Jochem Schuijt (75): "Zijn goedheid is hem fataal geworden"

Het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat zijn psychische gesteldheid mogelijk een rol heeft gespeeld bij het ombrengen van zijn opa, maar vindt hem niet volledig ontoerekeningsvatbaar. De officier van justitie eiste daarom twee weken geleden een celstraf van drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank gaat daar niet in mee en vindt G. - in lijn met het oordeel van deskundigen - volledig ontoerekeningsvatbaar. Vanwege die ontoerekeningsvatbaarheid krijgt hij ondanks zijn schuld aan de dood van zijn opa, geen celstraf. 

Wel moet hij zich - zoals ook geëist door het OM - verplicht laten behandelen (tbs met dwangverpleging). "Er is langdurige behandeling nodig", beargumenteerde de rechtbank het opleggen van de maatregel. "Ook omdat het risico op herhaling zeer groot is." 

Lees ook: Drie jaar cel en tbs geëist tegen kleinzoon voor moord op Jochem Schuijt (75) 

Dat vonnis is precies waar G.'s moeder (tevens dochter van slachtoffer Jochem Schuijt) op had gehoopt. "Zij roept al jaren om hulp voor haar zoon", zei haar advocaat Richard Korver eerder.

'Ze hielden veel van elkaar'
De rechter haalde vandaag een paar zinnen aan uit de schriftelijke slachtofferverklaring van moeder/dochter: 'Voor haar staat vast dat er een ernstig ongeval heeft plaatsgevonden waarbij twee mannen die ze intens lief heeft slachtoffer zijn geworden. Ze hielden veel van elkaar. Dat verdachte zich juist tegen zijn opa zo nodeloos gewelddadig heeft gedragen is voor de familie onbegrijpelijk, immens verdrietig en geeft een gevoel van machteloosheid.'

Heggenschaar
G. bracht zijn grootvader in maart van dit jaar met veel geweld om het leven. Nadat hij hem had gewurgd en in z'n nek had gestoken met een heggenschaar, stal hij 75 euro van hem en probeerde hij zijn auto mee te nemen. Ondanks die details vindt de rechtbank niet bewezen dat er sprake was van voorbedachte rade of roofmoord. 

Het OM gaat het vonnis van de rechtbank bestuderen en zal dan besluiten of het eventueel in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Foto: Facebook