Ga naar Content
Noord-Holland

Bijna 2 miljoen aan subsidie voor betere waterkwaliteit

20 juli 2018, 15.29 uur · Aangepast 22 augustus 2018, 15.00 uur
Door: · Foto: ANP

LELYSTAD Agrariërs in Flevoland kunnen vanaf maandag 3 september opnieuw subsidie aanvragen om te investeren in een betere waterkwaliteit. Er zit op veel plaatsen in de provincie namelijk nog steeds te hoge concentraties van gewasbescherming in het water.

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt dat uiterlijk in 2027 alle aangewezen oppervlaktewateren een goede chemische samenstelling moeten hebben. Hoewel de kwaliteit van het oppervlaktewater in Flevoland de laatste jaren stijgt, moeten er nog wel stappen gezet worden om dat doel te behalen. 

De provincie Flevoland stelt via het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) in totaal 1,9 miljoen euro beschikbaar voor ideeën en initiatieven die de waterkwaliteit kunnen verbeteren. De ondergrens voor het aanvragen van subsidie ligt op 250.000 euro, zodat grotere projecten of samenwerkingsverbanden worden gestimuleerd. 

Investeren in waterkwaliteit
Een voorbeeld waarvoor de subsidie gebruikt kan worden is het herinrichten van het erf. Dit kan door de aanleg van een vloeistofdichte vloer, het opvangen van hemelwater dat van kisten afkomt en het verplaatsen van het vulpunt van gewasbeschermingsmiddelen naar een wasplaats. Eventueel met het opvangen en zuiveren van het bedrijfswater. 

Andere investeringen zijn het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, natte en droge bufferstroken of infiltratiegreppels om de afspoeling van nutrienten en gewasbeschermingsmiddelen van bodem of percelen te minimaliseren.

Aanvraag indienen
In 2017 stelde de provincie de regeling al eerder open en was er al veel animo voor. Geinteresseerden hebben tot 23 november dit jaar de tijd om een aanvraag in te dienen, via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een onafhankelijke adviescommissie besluit welke aanvragen subsidie toegewezen krijgen.