Noord-Holland

NL
V

Mogelijk vierdaagse schoolweek in Zaanstreek door lerarentekort

20 juli 2018, 16.29 uur · Aangepast 20 juli 2018, 19.08 uur

ZAANDAM Scholengroep Zaan Primair overweegt op basisscholen in de Zaanstreek een vierdaagse schoolweek in te voeren vanwege het lerarentekort. Op een enkele school is zelfs al een paar maanden geëxperimenteerd met een kortere schoolweek.

"Op het moment dat de eerste zieke leraren zich aandienen, hou ik mijn hart vast", zegt voorzitter Niko Persoon van Zaan Primair tegen NH Nieuws. Hoewel voor alle scholen in de Zaanstreek vaste juffen en meesters zijn gevonden die in september voor de klas kunnen staan, maakt hij zich ernstig zorgen om het gebrek aan ziektevervanging. "Onze vervangingspoel is eigenlijk nu al bezet."

Lees ook: Geen juf of meester voor honderden leerlingen na zomervakantie: "Het gaat echt mis"

De echte oplossing is volgens Persoon simpel: meer mensen het onderwijs in. Totdat het zo ver is, kijkt de scholengroep naar andere oplossingen. "Het verdelen van de groepen en de directeur voor de klas, hebben we al geprobeerd. Nu overwegen we op sommige scholen een vierdaagse schoolweek in te voeren. Op één school hebben we dat al een paar maanden gedaan. De Onderwijsinspectie is daar niet blij mee, maar die weten ook dat als er geen leraren zijn, alles ophoudt."

Lees ook: Basisschool op Marken raakt helft van de onderwijzers kwijt: "We zijn positief ingesteld"

Persoon gaat met collega's kijken of de vierdaagse schoolweek misschien een structurele oplossing kan zijn voor de komende jaren. "Het is een nare boodschap, maar we verwachten dat het lerarentekort in de toekomst nog meer gaat oplopen."

ANP