Noord-Holland

Volgende week 34 graden: "Dit kan de langste hittegolf ooit worden"

20 juli 2018, 13.32 uur · Aangepast 20 juli 2018, 15.21 uur

Sjef Kenniphaas/Shutterstock
Sjef Kenniphaas/Shutterstock

- NOORD-HOLLAND Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar ook de komende twee weken kunnen we nog genieten van zonnig en warm weer. De warmste dag wordt naar verwachting volgende week vrijdag, als het kwik in Noord-Holland stijgt naar 34 graden. Maar ook het vooruitzicht voor de eerste dagen van augustus stemt zonaanbidders positief.

Dat is de verwachting van NH Nieuws-weerman Jan Visser. "Ik denk dat het de langste hittegolf ooit gaat worden", speculeert hij. Het vorige record dateert uit de jaren zeventig. "In 1975 hadden we een hittegolf van 18 dagen, en in 1976 ook zo iets." 

Wanneer hittegolf? Meteorologen spreken van een hittegolf als de temperatuur in De Bilt minimaal vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden uitkomt, waarvan het kwik minimaal drie dagen tot boven de 30 graden stijgt.

"Als de temperatuur dit weekend boven de 25 graden uitkomt, en we halen volgende week die dertigers, dan is er sprake van een hittegolf", legt Visser uit. Want die 'dertigers' kunnen we volgens hem vanaf aanstaande dinsdag verwachten. "Dan komt de temperatuur rond de 30 graden uit, vrijdag gaan we naar de 34 graden, en in het binnenland nog iets hoger." 

 

Lees ook: Weermannen waarschuwen voor aanhoudende droogte: 'Situatie wordt alarmerend'

Al sinds 15 juli komt de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uit. Als dat morgen en overmorgen ook zo is, is er door het ontbreken van dagen met minimaal 30 graden nog geen sprake van een hittegolf. Maar zodra het kwik volgende week drie dagen tot boven de 30 graden stijgt, is dat wel het geval. 

Zoals het er nu naar uitziet, wordt donderdag 26 juli de derde dag waarop het 30 graden of warmer wordt. De hittegolf duurt dan al twaalf dagen, maar is dan naar alle waarschijnlijk nog niet voorbij. "De eerste dagen van augustus zijn ook nog warm tot heet", voorspelt Visser. 

Hittegolf van 19 dagen? 
Het record uit de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt dus gebroken als het komende week minimaal drie dagen 30 graden of warmer wordt, én als het tot 2 augustus warmer dan 25 graden blijft. In dat geval gaat de hittegolf van juli en augustus 2018 met 19 dagen de boeken in als de langste ooit.