Ga naar Content

Britse biodieselproducent koopt fabriek Amsterdamse haven

20 juli 2018, 11.23 uur · Aangepast 20 juli 2018, 12.03 uur
Door: · Foto: Google Maps

Het Engelse bedrijf Greenergy neemt de biodieselfabriek in de Amsterdamse haven over. De fabriek is gekocht van het olieopslagbedrijf Oiltanking en is in 2010 gebouwd, maar nooit in gebruik genomen.

Op het terrein van Oiltanking, aan de Amerikahaven, is de biodieselfabriek geplaatst met de intentie biodiesel te produceren. Een zogenoemde eerste generatie plantaardige brandstof, die wordt gewonnen uit gewassen die ook voor voedsel geschikt zijn. Door veranderde marktomstandigheden heeft Oiltanking deze biodiesel echter nooit geproduceerd. 

Greenergy heeft in Groot-Brittanie al twee grote biodieselfabrieken, in Immingham en Teesside, en was daarmee al de grootste producent van biodiesel op basis van afval in Europa. Door de aankoop van de fabriek in Amsterdam, kan Greenergy de levering van biodiesel uitbreiden naar klanten in heel Europa. 

Tweede generatie biodiesel
De nieuwe eigenaar gaat de fabriek in de Amsterdamse haven ombouwen om een tweede generatie biodiesel te kunnen produceren. Deze biodiesel wordt gemaakt uit afvalstoffen, zoals maisresten en houtsnippers. Oiltanking zal de op- en overslag van grondstoffen en producten voor Greenergy verzorgen.

Jan Willem van Velzen, algemeen directeur van Oiltanking: "Oiltanking heeft een ervaren nieuwe eigenaar gevonden voor de biodieselfabriek. Daarnaast investeert Oiltanking ook in de eigen infrastructuur om te voldoen aan de logistieke behoeften van Greenergy. Als logistiek partner van Greenergy zijn wij trots dat wij een integraal deel worden van deze groene, duurzame leveringsketen."