Ga naar Content

Duinpolderweg snijdt dwars door Zwaanshoek heen: "Wij zijn gewoon de klos"

ZWAANSHOEK Zwaanshoek was vanwege het sluipverkeer al 'het afvoerputje' van Haarlemmermeer. "En nu worden we de afvoerpút", zegt voorzitter Wim Kruyt van de dorpsraad Zwaanshoek. Noord- en Zuid-Holland willen de nieuwe Duinpolderweg dwars door Zwaanshoek laten lopen.

Mensen moeten hun huizen uit, bedrijven moeten verkassen voor de vierbaansweg. Een deel van het dorp wordt afgesneden. Kruyt: "Deze variant biedt voor ons te weinig oplossing en te veel overlast. We zijn gewoon de klos." 

Op 7 september gaan de Dorpsraad en inwoners van Zwaanshoek massaal inspreken tijdens een gezamenlijke inspraakbijeenkomst in Den Haag. Direct omwonenden van het nieuwe tracé zijn met flyers bezig om zich te verenigen. Dinsdag komen ze bij elkaar. Ook de mensen die hun huis zullen kwijtraken door de weg. Stephanie van den Broek en Jan Luijben gaan voorop in de strijd.

Voor de bühne
De oost-west-verbinding van en naar de Bollenstreek is al decennia voer voor discussie. Een door de provincies zelf ingestelde adviesgroep van belanghebbenden sprak ongeveer 2,5 jaar over waar die weg moest komen. "Tweederde wilde de zuidelijke variant van de Duinpolderweg, tussen Zwaanshoek en Beinsdorp in. Nu is er toch gekozen voor de zogeheten Middenvariant door Zwaanshoek heen. Dan heb je toch wel het gevoel dat het instellen van een adviesgroep voor de bühne is geweest en je voor niets hebt overlegd", zucht Kruyt. 

Lees ook: Provincies zetten definitief in op aanleg omstreden Duinpolderweg-Verraad-aan-bevolking

De zuidelijke variant had minder tot geen overlast voor Beinsdorp en Zwaanshoek betekend. De gemeente Haarlemmermeer reageerde toch juichend op de beslissing. Zuur voor Zwaanshoek, dat juist getroffen lijkt. Kruyt: "De gemeente is gewoon heel erg blij dat er een beslissing is gevallen. Haarlemmermeer had ook liever de zuidelijke variant gezien. Maar wat voor de gemeente van belang is, is dát er een verbinding komt."

Aantrekkelijker
Zwaanshoek telt dagelijks zo'n 8600 auto's die door de kern sluipen. Allemaal verkeer dat snel bij A4 of juist naar de Bollen wil zijn. Veel maatregelen zijn al genomen om dat verkeer te ontmoedigen. Dankzij de nieuwe aansluiting op de A4 bij Hoofddorp werd Zwaanshoek nog aantrekkelijker als snelste route voor verkeer uit Hillegom, Bennebroek, Vogelenzang, enzovoorts.

"We zijn bang dat we met de Duinpolderweg zoals die nu is voorgesteld, nog steeds veel sluipverkeer krijgen", zegt Gideon Duwel van de Dorpsraad. Wim Kruyt: "Deze variant helpt ons niet en zorgt voor overlast. We hebben er alleen last van en geen cent gemak."

Foto: