Noord-Holland

Provincie Noord-Holland weigert openbaarheid over fusieproces 't Gooi

19 juli 2018, 18.55 uur · Aangepast 19 juli 2018, 20.11 uur

GroenLinks
GroenLinks

LAREN - LAREN Het college van de provincie Noord-Holland maakt de informatie van de vergadering over het fusieproces in 't Gooi niet openbaar. Ze wijzen hiermee het WOB-verzoek van de gemeente Laren af om openheid van zaken te geven. De burgemeester van Laren reageert teleurgesteld.

"Zoals we in de brief aan Gedeputeerde Staten met het WOB-verzoek al aangaven, staat voor het college van Laren transparantie van besluitvorming voorop en al helemaal bij een procedure met een mogelijk grote impact voor de gemeente Laren en haar burgers", aldus burgemeester Rinske Kruisinga.

Lees ook: Gemeentelijke herindeling 't Gooi: wat gaat er veranderen?

"Wij vinden de gevraagde informatie van belang om goed te kunnen begrijpen op welke gronden de provincie tot haar besluit is gekomen. Wij betreuren het als collega-bestuur dan ook dat we de informatie niet hebben ontvangen."

"Fusiedrang"
De gemeente zou graag willen weten wat er in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 7 november 2017 over het fusieproces is besproken. In deze vergadering is namelijk een samenwerkingsvoorstel tussen Laren, Blaricum en Huizen van tafel geveegd. Ook is besloten dat de gemeente Laren in 2021 zich aan moet sluiten bij Huizen, of gelijk op moet gaan in één grote Gooise gemeente.

Lees ook: Gooi gedwongen tot fusie: van 7 naar 3 gemeenten

En dat terwijl 'de overgrote meerderheid van Laren, maar ook Huizen en Blaricum, wil dat het dorp een zelfstandig bestuur houdt'. "Maar de provincie heeft nu eenmaal in de kop heeft dat er gefuseerd moet worden, dramt dat door en luistert niet naar de inwoners", schreef Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud eerder. "Ondanks het feit dat Laren aantoonbaar voldoende eigen bestuurskracht én steekhoudende argumenten heeft om niet te hoeven fuseren, gaat de Provincie toch door met de fusiedrang."