Kaplocaties dennenbomen Schoorlse Duinen bepaald

SCHOORL - Staatsbosbeheer heeft aangegeven op welke locaties er vanaf dit najaar dennenbomen worden gekapt in de Schoorlse Duinen. De bomen worden weggehaald in het kader van het Natura 2000-beheerplan. De hoop van de boswachters is dat het oorspronkelijke duingebied zal terugkeren en er verschillende planten- en diersoorten weer verschijnen.

Eerder is er meermalen geprotesteerd tegen de plannen om bomen in het duingebied te kappen. "Het schrikbeeld is dat in het kader van al deze plannen de bossen moeten verdwijnen", vatte Hans Egberts vorig jaar de onvrede onder de tegenstanders van de plannen van Staatsbosbeheer samen. "We weten niet wat daar voor terug komt."

Schoorlaars hoeven volgens boswachter Maarten Duinker niet bang te zijn dat hun huizen onder het zand komen te zitten. "We weten dat mensen zich hier zorgen over maken, maar dat hoeft niet. Er is namelijk bewust voor gekozen om enkel bomen te kappen die ver bij de huizen vandaan liggen."

Duinbranden
Twee onafhankelijke adviesbureaus hebben de locaties aangewezen. De gebieden waar de bomen worden gekapt liggen diep in het duingebied, op een kleine drie kilometer van het centrum van Schoorl. "Sommige mensen denken dat het hele bos verdwijnt, maar dat is niet zo", zegt Duinker. "Het is maar een heel klein deel van het bosgebied. En het is noodzakelijk, want als je niets doet zal het bos alleen maar verder uitdijen."

 

Lees ook: Bewoners strijden voor behoud bomen Schoorls duingebied

Op de vraag waarom er bomen moeten worden gekapt, terwijl tussen 2009 en 2011 honderden hectares verloren gingen door duinbranden, gaat Duinker niet in. "Wij hebben vanuit de Europese Unie de opdracht gekregen om meer duin te creëren. Dan kan het verstuiven en verder ontwikkelen door de wind."

Drie fases
De Schoorlse Duinen zijn in totaal 1800 hectare groot. In drie fasen zullen er herstelmaatregelen aan de duinen plaatsvinden. Duinker: "We beginnen pas met fase twee en drie nadat we uitgebreid de eerste fase hebben geëvalueerd." Er wordt gekeken of het waterpeil door het kappen van dennenbomen is gestegen, wat niet wordt verwacht, en hoe ver de verstuiving van het zand reikt. Naast de maatregelen in het bosgebied zullen ook delen van de heidevelden worden verjongd.

Meer over dit onderwerp:
Noord-Kennemerland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws