Ga naar Content
Noord-Holland

Weermannen waarschuwen voor aanhoudende droogte: 'Situatie wordt alarmerend'

19 juli 2018, 19.20 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De aanhoudende droogte in Nederland stijgt naar een "alarmerend niveau". Als regenbuien nog langer uitblijven, zoals de nieuwe voorspellingen uitwijzen, dan dreigt er een groot watertekort, kunnen oogsten verloren gaan en bestaat er een nog grote kans op natuurbranden.

Daarvoor waarschuwen meerdere weermannen bij NH Nieuws. Vanaf volgende week dinsdag belooft de weersverwachting tien dagen lang temperaturen van boven de 29 graden. Hierna kan zelfs nog een hittegolf ontstaan. Een "alarmerende" toestand, zo vindt NH Nieuws-weerman Jan Visser. 

Grote problemen
Visser is niet de enige die zorgen heeft over de aanhoudende droogte. Hij krijgt bijval van Weeronline-weerman Matthijs van der Linden. "Als het zo droog blijft, worden de problemen alleen maar groter", vertelt hij tegen NH Nieuws. "Oogsten van boeren groeien minder snel of kunnen zelfs verloren gaan. En planten die niet dicht bij een waterpunt staan, gaan dood."

Noord-Holland is een waterrijke provincie. Hier kunnen boeren nog putten uit de vele waterbronnen, zoals het IJsselmeer dat nog steeds een normaal peil heeft. Maar andere provincies hebben meer last van de extreme droogte. Van der Linden: "In het oosten zijn er meer zandgronden. Ze hebben daar ook minder water om handen. Het zou best kunnen dat er in de oostelijke provincies wordt besloten akkers niet meer te beregenen als het nog veel langer droog blijft."

Lees ook: Alle hens aan dek bij waterbedrijven door aanhoudende droogte

De afgelopen weken zijn er al verschillende waarschuwingen de revue gepasseerd over het waterbeleid in Nederland. Inmiddels is er in het hele land een watertekort van 230 millimeter. Dat tekort neemt volgens de weerdeskundigen de aankomende week alleen nog maar toe.

Tegen het einde van deze maand kan het record zelfs verbroken worden dat in het gortdroge jaar 1976 werd neergezet. "Dit is een bijzonder verschijnsel dat ik zelf nog nooit heb meegemaakt", aldus Jordi Bloem van MeteoGroup. "Mijn advies: wees zuinig en wijs met water."

Geen plensbuien
"Die waarschuwing blijft voorlopig dus nog wel even staan", beaamt Van der Linden van Weeronline. Er moet volgens hem heel wat regen vallen wil het tekort weer naar een normale waarde dalen. "We hebben ook niks aan één grote plensbui. Het meeste van dat water belandt in de sloot en de rest verdampt. De grond blijft op die manier droog", legt Van der Linden het doemscenario uit. 

De enige oplossing om alle schade die de natuur door de droogte heeft opgelopen, is "hopen dat het een zeiknatte augustus en september wordt", zegt Van der Linden. "De grond kan regen alleen opnemen als het langdurig blijft regenen. Dat betekent dat het in augustus en september heel veel moet regenen. Dat zou pech zijn voor de vakantiegangers in deze periode, maar de natuur heeft het nodig."