Kyra (19) zwemt Het Kanaal over als eerbetoon voor overleden zwemmaatje

DEN HELDER - De 19-jarige Kyra Wijnker zal volgende week Het Kanaal oversteken als eerbetoon aan haar overleden zwemmaatje Rudo. Hij overleed in 2016 tijdens de zwemtocht Den Helder-Texel aan acuut hartfalen. Na een dik jaar hard trainen is Kyra nu klaar om hem met de overtocht te herdenken.

"Hij betekende alles voor me", vertelt Kyra op de dijk bij Huisduinen. "Hij was als een tweede vader voor me. Gezellig zwemmen, gezellig klieren en klooien in het water. Hij was net zo snel als ik, soms zelfs sneller. Hij was heel fanatiek en gezellig."

 

Lees ook: AED op volgboot bij zwemtocht Den Helder-Texel na drama vorig jaar

Vandaag vertrekt de zwemster uit Den Helder richting Dover. Maandag, hoe laat is nog niet duidelijk, zal ze dan het water instappen om richting Calais te zwemmen. "Het is hemelsbreed zo'n 33 kilometer maar door de stroming zal ik ongeveer 40 tot 50 kilometer zwemmen", vertelt ze. Kyra gaat niet alleen. Ze zal vanaf het begeleidingsschip worden ondersteund door haar nieuwe zwemmaatje Gert-Jan Wit. "Ik zal alles doen om haar naar de andere kant te krijgen."

110 kilometer
De laatste echte training was een dikke week terug in Ierland. "Ik heb daar ongeveer 110 kilometer gezwommen. Dat is toch wel een heel stuk", lacht ze. Volgens haar begeleider Gert-Jan  is ze nu klaar voor Het Kanaal. "Ze heeft zich echt het snot voor haar ogen getraind, als ik zie hoe mooi, goed en sterk ze zwemt, ja als er eentje klaar voor is dan is zij het wel."

Kyra heeft voor zijn overlijden veel van Rudo geleerd. "Vooral het genieten, genieten van het leven. Dat heeft hij me echt bijgebracht. Ik zal tijdens het zwemmen zeker aan hem denken. Ook bij de trainingen zat hij in mijn gedachten. Dus ik neem hem zeker met me mee."

Kyra's overtocht is te volgen via Facebook.

Meer over dit onderwerp:
Noordkop & Texel den helder
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws