Ga naar Content

Minder zwaar vrachtverkeer door Amsterdamse binnenstad

19 juli 2018, 17.17 uur · Aangepast 20 juli 2018, 14.12 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Zware vrachtwagens moeten minder over de bruggen en kades van Amsterdam rijden, zo vindt de gemeente. De oude kademuren en bruggen, ontworpen in de tijd van paard en wagen, hebben moeite om de zware last van vrachtwagens nog langer te dragen.

De gemeente Amsterdam wil het beleid voor het toelaten van zwaar vrachtverkeer in de binnenstad aanscherpen. De kademuren en grachten behoren namelijk tot het nationaal erfgoed. Daar wil de stad zuinig op zijn. 

Zwaar vrachtverkeer, van 45 ton of meer, krijgt voortaan alleen nog een tijdelijke ontheffing voor de duur van de uit te voeren (bouw)activiteit en alleen voor een bepaalde route. Ook wordt de maximale duur van de ontheffing teruggebracht van 2 jaar naar 1 jaar. Alle voertuigen moeten tevens aan de milieuzone-norm voldoen.

Vervoeren over water
De stad bekijkt ook andere mogelijkheden voor goederenvervoer, zoals over het water. "Verschillende ondernemers zijn al bezig met nieuwe concepten om met dekschuiten in combinatie met lichte elektrische vrachtvoertuigen een deel van de goederenvervoermarkt te heroveren."

Lees ook: Innovatief vervoer over water moet drukte binnensteden verminderen